Το νησί των μουσείων στο Βερολίνο


Πρόκειται για μια εκπληκτική τοποθεσία στην καρδιά του Βερολίνου, όπου και φιλοξενούνται 5 από τα σπουδαιότερα μουσεία της Γερμανικής πρωτεύουσας. Το νησί των μουσείων βρίσκεται στον ποταμό Spree και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco (1999).


Η ιστορία των μουσείων ξεκινά από το 1830, όταν και εγκαινιάστηκε το πρώτο  από τα πέντε  μουσεία (γνωστό ως  “Παλιό μουσείο”) και συνεχίστηκε για τα επόμενα 130 χρόνια. 100 χρόνια αργότερα εγκαινιάστηκε το γνωστότερο από τα πέντε μουσεία, το μουσείο της Περγάμου (1930). Στο μεταξύ τα άλλα τρια μουσεία που βρίσκονται στο νησί, ολοκληρώθηκαν με την εξής σειρά: το Νέο μουσείο το 1859, η Εθνική Πινακοθήκη το 1876,  το Μουσείο Μπόντε το 1904. Αξίζει να σημειωθέι ότι η κατασκευή του νησιού ξεκίνησε αρχικά το 1823.

 

Στο παλιό μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα από τον Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό όπως αγάλματα και έργα τέχνης από την αρχαιότητα. 


Το μουσείο Μπόντε άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό το 2006, μετά από 6 χρόνια λεργων συντήρησης, και είναι γνωστό για τις συλλογές τέχνης που διαθέτει από τη Βυζαντινή περίοδο.


Τα εκθέματα του Νέου Μουσείου αναφέρονται στην προϊστορική περίοδο, τον Αιγυπτιακό πολιτισμό και τη νεώτερη ιστορία.


Η Εθνική πινακοθήκη είναι η στέγη έργων τέχνης καλλιτεχνών όπως Adolph von Menzel, ο Edouard Manet, ο Claude Monet, ο Auguste Renoir και αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της ζωγραφικής.


Το Μουσείο Περγάμου αποτελεί το πιο δημοφιλείς μουσείο στο νησί με περισσότερους σπό 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Στο μουσείο Περγάμου φυλάσσονται εκτός από τα ελληνιστικά μνημεία με το μοναδικό βωμό του Δια, η πύλη της θεάς Ισταρ από τη Βαβυλώνα και η πύλη της αγοράς της Μιλήτου. 


Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με την ιστορία των μουσείων του νησιού:


πηγή: DW


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας
Κατεβάστε τα έντυπα και τους τιμοκαταλόγους των εκδρομών μας σε άφιρμη μορφή
Μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί