Αεροπορικό ταξίδι σε Καππαδοκία - Σμύρνη - Μικρά Ασία

8 ημέρες

Ταξίδι στην Καππαδοκία, Σμύρνη, Μικρά Ασία

ΙΩΝΙΑ – ΦΡΥΓΙΑ – ΛΥΔΙΑ  – ΛΥΚΑΟΝΙΑ

με επιπλέον επισκέψεις Αντιόχεια Πισιδίας, Καισάρεια, Σάρδεις και Αφιόν Καραχισάρ

ένα μοναδικά σχεδιασμένο κυκλικά, ανανεωμένο πρόγραμμα.

 

Καππαδοκία σημαίνει η χώρα των όμορφων αλόγων. Υπέροχα ηλιοβασιλέματα, σεληνιακά τοπία και ιδιαίτερες γεύσεις συνθέτουν το σκηνικό στο ιδιαίτερο αυτό μέρος. Μια από τις ομορφότερες περιοχές της Μ. Ασίας, η Καισάρεια, η γενέτειρα του Αγ. Βασιλείου, πόλη των μαυσωλείων και του ηφαιστείου ‘Αργαίος’ που είναι δημιουργός των ιδιαίτερων μορφολογικών σχηματισμών. Η κοιλάδα του Κοράματος Γκορεμε, καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή με τις 360 υπόσκαφες εκκλησίες και τις 30 διάσημες υπόγειες πολιτείες. Η τοποθεσία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. 

Η πανέμορφη αυτή κοιλάδα με τους μυστηριακούς βράχους και τα αερόστατα είναι πραγματικά ένα όνειρο. Απολαύστε μια βόλτα με αερόστατο και παρακολουθήστε την παράσταση του χορού των Δερβίσηδων. Το παράξενο τοπίο σχηματίστηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις και θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι… στο φεγγάρι. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να αξιοποιείται όλο και περισσότερο τουριστικά, με νέο οδικό δίκτυο και ξενοδοχειακές μονάδες, η γραφική γοητεία των χωριών, χτισμένων μες στην πέτρα, μένει απαράμιλλη.

Οι υπόγειες κατοικίες, που δημιουργήθηκαν στα έγκατα της γης, είναι από μόνες τους μια συγκλονιστική εμπειρία, καθώς αποτελούσαν καταφύγιο των χριστιανών την περίοδο των διωγμών. Οι ‘Καμινάδες των Νεραϊδών’, το γεωλογικό αυτό φαινόμενο με τους κυλινδρικούς βράχους που μοιάζουν με πύργους, θα σου κόψουν την ανάσα.

Η ιστορία της Καππαδοκίας αρχίζει από το 1650 περίπου πριν από τη Γέννηση του Ιησού.  Και στην επίσκεψή μας εκεί, μπορούμε να ενημερωθούμε για τις κυριότερες πόλεις που αναπτύχθηκαν και υπάρχουν και σήμερα, τραβώντας και ελκύοντας το ενδιαφέρον κάθε ανθρώπου ο οποίος θέλει να πλανηθεί στο μαγευτικό αληθινά αυτόν τόπο. Πληροφορίες για τα πετρομονάστηρα και τις σημαντικότερες εκκλησίες της περιοχής, δημιουργήματα τα οποία φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους μοναχούς που σχημάτιζαν ολόκληρες μοναστικές κοινότητες, έσκαβαν το βράχο κι έδιναν σ’  αυτόν τη μορφή εκκλησίας. Ακόμη, οι ίδιοι αυτοί μοναχοί, αυτοδίδακτοι πολλές φορές ζωγράφοι, ήταν υπεύθυνοι για τις νωπογραφίες που διακρίνονται, για την ειλικρίνεια και τη γνησιότητα που εκφράζουν καθώς και για την αρχιτεκτονική μορφή που πρέπει να πάρει ο Ναός. 

 Το πρόγραμμά μας είναι επίσης σχεδιασμένο για να δούμε και να αντιληφθούμε όλα τα στάδια του ελληνισμού στην περιοχή, ανά τους αιώνες. 

Με πτήσεις της Aegean Airlines για Σμύρνη, καλά ξενοδοχεία, έναν έμπειρο συνοδό εκδρομής και μια ιδιαίτερα ελκυστική τιμή δεν χρειάζεται καμία σκέψη..κάντε κράτηση και ετοιμάστε βαλίτσα!

1η ημέρα: ΠΤΗΣΗ - ΣΜΥΡΝΗ

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” στις 12.45 για να πάρουμε την πτήση για Σμύρνη. Άφιξη στο αεροδρόμιο “MENDERES” και κάνοντας μια πρώτη γνωριμία στη διαδρομή μας, πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση στα δωμάτια. To ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης οπότε το βράδυ, με την καθοδήγηση του συνοδού μας, μπορείτε να κάνετε μια όμορφη βραδινή βόλτα, στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της πόλης.

2η ημέρα: ΣΜΥΡΝΗ – ΙΕΡΑΠΟΛΗ (ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ) (230 χλμ.)

 

Παίρνουμε ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο και αφήνοντας πίσω μας την Ιωνία, αναχωρούμε μέσω Αϊδινίου, Ντενιζλί και Λαοδικείας, φτάνουμε στην Ιεράπολη (Παμούκαλε). Εκεί θα ξεναγηθούμε στην αρχαία πόλη με τις μοναδικές ασβεστολιθικές φυσικές πισίνες, τα θερμά λουτρά, το αμφιθέατρο και το Μαρτύριο του Απ. Φιλιππου. Ελεύθερος χρόνος στο γραφικό χωριό και προαιρετικό μεσημεριανό γεύμα. 

Τελευταία μας στάση το πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τα θερμά φυσικά λουτρά. Ένα καλό δείπνο και ξεκούραση γιατί και η επόμενη μας μέρα είναι μοναδική!

3η ημέρα: ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ – ΠΡΟΚΟΠΙ  (630 χλμ.)

 

Παίρνουμε ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε νωρίς για ένα οδοιπορικό στην καρδιά της Καππαδοκίας. Δια μέσου Φρυγίας, Λυκαονίας, των αρχαίων Κολοσσών και Ικονίου φτάνουμε στην Καππαδοκία, στο περίφημο Προκόπι. Πρώτα θα κάνουμε μια επίσκεψη - προσκύνημα στον τόπο που αγίασε ο Άγ. Ιωάννης ο Ρώσος, Άγιος της 'Ορθόδοξης Εκκλησίας,  αιχμάλωτος πολέμου αρχικά και έπειτα δούλος τούρκου Αγά, γνωστός για την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη και την ακλόνητη πίστη του. Θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, θα πάρουμε δείπνο και θα ξεκουραστούμε γιατί μας περιμένει μια μοναδική μέρα.

4η ημέρα: ΠΡΟΚΟΠΙ - ΚΟΡΑΜΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΣΠΑΘΙΩΝ - ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ - ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ   

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε το πρόγραμμα μας με επίσκεψη στην υπόσκαφη ιερή μοναστική πολιτεία του Κοράματος με τις μοναδικές βυζαντινές αγιογραφίες. Η περιοχή είναι το κέντρο του εθνικού πάρκου Γκιόρεμε, το οποίο σε συνδυασμό με τις μονολιθικές εκκλησίες της Καππαδοκίας έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO από το 1985. Το τοπίο στο Γκιόρεμε χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, μερικώς διαβρωμένων, όπως οι περίφημοι παράξενοι λίθοι που αποτελούν και μια από τις μεγάλες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής.

Βράχοι ποικίλης σκληρότητας σχηματισμένοι από ηφαιστειακή τέφρα αποτελούν την καρδιά αυτού του τοπίου, το οποίο διαμορφώθηκε από εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή.

Οι πρώτοι χριστιανοί το αποίκησαν για να ζήσουν μια ασκητική ζωή, αλλά κυρίως για να βρουν καταφύγιο από τους εχθρούς τους (Πέρσες, Ρωμαίοι, Άραβες, Μογγόλοι...). Για τη διαμονή τους δημιούργησαν τις ξακουστές λαξευτές κατασκευές της περιοχής. Δεν σκάλισαν στους βράχους μόνο εκκλησίες και παρεκκλήσια αλλά ολόκληρα υπέργεια και υπόγεια οικιστικά συγκροτήματα προορισμένα να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους. Οι κατασκευές αυτές, που κάποιες φτάνουν σε βάθος και δέκα επιπέδων κάτω από τη γη, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως κουζίνες, αποθήκες, κοιτώνες, ακόμα και στάβλους και νεκροτομεία, και σε συνδυασμό με βαθιά φρεάτια εξαερισμού παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η ηφαιστειακή πέτρα προσφέρει και καλή προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι τα καταλύματα αυτά παραμένουν δροσερά ενώ το χειμώνα η θερμοκρασία εντός τους δεν πέφτει δραματικά. Επίσης, οι διάδρομοι μπορούσαν να φραγούν με μεγάλες πέτρες σε περίπτωση ανάγκης.

Θα συνεχίσουμε με το ναό του Νικηφόρου Φωκά και την Κοιλάδα των Σπαθιών. Ακολουθεί η ιερή πόλη της Καισαρείας, έδρα της επισκοπής του Αγ. Βασιλείου. Ελεύθερος χρόνος στην Κλειστή Αγορά της πόλης εντός των Βυζαντινών Τειχών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Το βράδυ ελάτε προαιρετικά μαζί μας σε μια χορευτική τελετή του τάγματος των Δερβίσηδων.

5η ημέρα: ΠΡΟΚΟΠΙ - ΣΙΝΑΣΟΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ - ΜΕΛΑΝΘΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ - ΚΑΡΒΑΛΗ - ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ  (190 χλμ.) 

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ξεκινάμε νωρίς το πρωί με πρώτη στάση την ελληνική Σινασό με τον Ι. Ν. των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και τις μοναδικές κατοικίες με τις Ελληνικές επιγραφές. Αναχωρούμε για να προσκυνήσουμε την ιερή μοναστική πολιτεία του Περιστρέματος. Κατεβαίνοντας την ηφαιστειακή κοιλάδα και ακολουθώντας τον Μέλανθο ποταμό επισκεπτόμαστε τις ιερές μονές. Ακολουθεί ο Ι. Ν. του Αγ. Γρηγορίου  του Θεολόγου στην Καρβάλη. Επίσκεψη στην υπόγεια πόλη της Μαλακοπής, την πιο γνωστή από τις 200 της περιοχής! Οι υπόγειες πολιτείες χρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες και τους Τούρκους της εποχής, ως καταφύγιο και αποθηκευτικός χώρος. Το 1907 ο Γάλλος Ιησουίτης λόγιος π. Ζερβανόν ανακάλυψε μια από αυτές τυχαία, βλέποντας μια τρύπα στο έδαφος, την οποία κατέβηκε με προσοχή και έπειτα διαπίστωσε ότι πρόκειται για μια κατακόμβη με πολλά επίπεδα. Από το 1922 μέχρι το 1960 αυτές ξεχάστηκαν μέχρι που σήμερα πήραν ζωή με τις τουριστικές επισκέψεις. Κλείνουμε την τελευταία μας ημέρα στο Προκόπι με επίσκεψη στον ναό των Αγ. Θεοδώρων. Το βράδυ έχουμε άλλη μια πρόταση για προαιρετική νυχτερινή διασκέδαση με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

6η ημέρα: ΠΡΟΚΟΠΙ – ΣΥΛΛΗ - ΛΥΚΑΟΝΙΑ -ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΠΙΣΙΔΙΑΣ - ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ  540 χλμ

  

 

Παίρνουμε ένα καλό πρωινό και δια μέσου Ικονίου φτάνουμε στην Σίλη, μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Ελληνισμού στην περιοχή της Λυκαονίας όπου βρίσκεται ο Ι. Ν. των Αρχαγγέλων, θεμελιωμένος από την Αγ. Ελένη. Συνεχίζοντας την πορεία μας αφήνοντας πίσω την Λυκαονία φτάνουμε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, τόπο στον οποίο έφτασε ο Απ. Παύλος προερχόμενος από την Κύπρο. Ήταν μια αρχαία πόλη παρά τη μεθόριο της Φρυγίας και Πισιδίας της οποίας τα ερείπια απεκάλυψαν ο Αρουντέλ και ο Ότο φον Ρίχτερ εντός της σημερινής πόλης, Γιάλοβα του Βιλαετίου Χαμινταμπάντ της Τουρκίας. Χτίστηκε επί ιερού χώρου φρυγιακού αδύτου στη δεξιά όχθη του αρχαίου χειμάρρου Ανθίου από τον Σέλευκο τον Νικάτορα πριν το 280 π.Χ. Επί ρωμαϊκής περιόδου απετέλεσε «ελεύθερη πόλη» (189 π.Χ.). Ήταν μια καθαρά ελληνική πόλη που διατηρούσε όλες τις παραδόσεις, ήθη και έθιμα παρότι βρισκόταν πλησίον Φρυγών με μικτό πληθυσμό και πολλούς ιουδαίους. Θα μπούμε στον αρχαιολογικό χώρο όπου θα θαυμάσουμε την Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή πόλη. Άφιξη αργά το απόγευμα  στο βυζαντινό Ακρόϊνο (Αφιόν Καραχισάρ). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

7η ημέρα: ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ - ΟΥΣΑΚ - ΤΗΜΕΝΟΥ ΘΥΡΑΙ - ΣΑΡΔΕΙΣ - ΣΜΥΡΝΗ (330 χλμ. )

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο και παίρνουμε το δρόμο για το Ουσάκ, την πόλη που οι αρχαίοι ονόμαζαν Τημένου Θύραι. Μικρή στάση για καφέ και προαιρετική επίσκεψη στο μικρό αλλά εκπληκτικό μουσείο που θα μας ξεναγήσει στο παρελθόν της αρχαίας Λυδίας και στην Αρχαία  και Βυζαντινή Παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή. Δια μέσου Φρυγίας φτάνουμε στην αρχαία Λυδία και στην σημαντικότερη πόλη της, τις Σάρδεις την πόλη του βασιλιά Κροίσου. Ήταν χτισμένη στο «Σαρδιανό πεδίο», την πεδιάδα δηλαδή που εκτείνεται ανάμεσα στο όρος Τμώλον και τον Έρμο ποταμό και διαρρεεται από τον περίφημο Πακτωλό ποταμό. Η θέση της αυτή ήταν τέτοια, ώστε να αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο δρόμων που οδηγούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις της Μ. Ασίας και πήγαιναν προς την Αρμενία, τη Μεσοποταμία, την Περσία. Απείχε από την παραλία 100 περίπου χιλιόμετρα και εκτός από τη σημαντική συγκοινωνιακή θέση της, διέθετε και ακρόπολη, που ονομαζόταν Ύδη. Οι επαφές της με διάφορες χώρες μαρτυρούνται από τα διάφορα ευρήματα που έφεραν στο φως οι έρευνες στην περιοχή. Τα συμπεράσματα από τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι επαφές των κατοίκων των Σάρδεων ήταν διάφορες, εμπορικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές και σε εποχές αρκετά παλιές, ήδη από τους μυκηναϊκούς χρόνους. Θα δούμε τον Πακτωλό ποταμό και θα περπατήσουμε στον αρχαιολογικό χώρο με περίφημο ναό της Αρτέμιδος  και το Γυμνάσιο. 

Συνεχίζοντας φτάνουμε στην τελευταία μας στάση, την πόλη της Σμύρνης.

8η ημέρα: ΣΜΥΡΝΗ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ - ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ξεκινάμε την ημέρα μας με περιήγηση στη γοητευτική παραθαλάσσια πόλη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Θα βρεθούμε στην παλιά εναπομείνασα ελληνική συνοικία με τις γραφικές οικίες και θα περπατήσουμε στην ιστορική παραλία. Θα επισκεφτούμε την πλατεία Κονάκ, την καρδιά της πόλης με τον Πύργο του ρολογιού που αποτελεί σύμβολο για την Σμύρνη. Στη συνέχεια θα δούμε το Χισάρ Τζαμί, το παλαιότερο τζαμί της πόλης που χρονολογείται από το 1592, θαυμάζοντας την αυλή με το σιντριβάνι, τους επτά τρούλους και την καταπληκτική διακόσμηση στο εσωτερικό του Ναού. Έπειτα θα ανέβουμε στο <<Βελούδινο κάστρο>> το Καντιφέ-Καλέ που χτίστηκε στα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου και λέγεται πως ήταν δώρο του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη στους κατοίκους της περιοχής για την υποστήριξή τους στον πόλεμο εναντίον των Περσών. Αμέσως μετά θα επισκεφτούμε το Κουλτούρ-παρκ μια τεράστια έκταση πρασίνου που προσδιορίζει τα όρια της πυρολυμένης το 1922 παλιάς ελληνικής συνοικίας. Η Σμύρνη ιδρύθηκε το 3000 π.Χ. και στην περιοχή αυτή άκμαζε το ελληνικό στοιχείο για αιώνες μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων το 1922. Τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η πόλη είναι έντονα γιατί όλοι ξέρουμε από την ιστορία ή από τους παππούδες μας τι έχει συμβεί εδώ.

Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές για την πτήση επιστροφής.

Photo galleryΠεριλαμβάνονται:

  • αεροπορικά εισιτήρια με πτήσεις της AEGEAN AIRLINES  
  • Αποσκευές : 1 χειραποσκευή έως 8 κιλά & 1 αποσκευή έως 23 κιλά ανά άτομο 
  • διαμονή για 7 διαν/σεις στα ξενοδοχεία που αναφέρονται στον τιμοκατάλογο
  • πρωινό καθημερινά στο ξενοδοχείο
  • μεταφορές - περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο σύμφωνα με το πρόγραμμα εφόσον επιλέξετε το πρόγραμμα ξεναγήσεων
  • συνοδός εκδρομής 
  • ταξιδιωτική ασφάλιση

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Εισιτήρια εισόδων σε αξιοθέατα και προαιρετικές εκδρομές

     

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να κατεβάσετε τον τιμοκατάλογο.
Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να κατεβάσετε την εκτύπωση.

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας ή καλέστε μας για να μιλήσετε  με εκπρόσωπο μας στα τηλέφωνα 2310 284300, 2310 284880, 2310 284113.