ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ & ΣΙΝΑ
Πάσχα στα Ιεροσόλυμα

ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ & ΣΙΝΑ | Πάσχα στα Ιεροσόλυμα

11 ημέρες | Πάσχα 2023

ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ & ΣΙΝΑ - Πάσχα στα Ιεροσόλυμα

Πάσχα 2023 |11 ημέρες

 

Λήδα – Βηθλεέμ – Ιερουσαλήμ – Ναζαρέτ – Θαβώρ – Τιβεριάδα – Γαλιλαία – Κανά – Καπερναούμ – Ναός Αναστάσεως – Πανάγιος Τάφος

Οδός Μαρτυρίου – Όρος Ελαιών - Πραιτώριο – Γεθσημανή - Ιεριχώ – Σαραντάριο Όρος – Ιορδάνης Ποταμός – Βηθανία – Σιών

ΙΜ Χοζεβά – Κατά Μονάς – ΙΜ Αγίου Σάββα – Όρος Σινά – ΙΜ Αγίας Αικατερίνης – Τελ Αβίβ

 

1η Ημέρα : ΜΕΓΑΛΗ  ΤΡΙΤΗ 11 Απριλίου 2023 - ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΛΥΔΔΑ – ΒΗΘΛΕΕΜ

Για αναχώρηση από Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο γκισέ της Aegean, παράδοση αποσκευών, έλεγχος διαβατηρίων και χειραποσκευών. Πτήση στις 13.00 πτήση προς Αθήνα (Α3-117) στις 14.40 άφιξη στις 15.30

Για αναχώρηση από την Αθήνα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο γκισέ της Aegean, στις 15.00, παράδοση αποσκευών.  Έλεγχος διαβατηρίων και χειραποσκευών.

Συνάντηση όλων των συμμετασχόντων από Θεσσαλονίκη και Αθήνα και πτήση για το αεροδρόμιο «Ben Gurion» του Τελ Αβίβ με την Aegean (Α3-924) στις 16.50.  Άφιξη στις 18.50 (τοπική ώρα).

Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχωρούμε για την Λήδα, όπου θα επισκεφθούμε το Μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου. Θα προσκυνήσουμε τον τάφο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (εναλλακτικά το προσκύνημα μπορεί να γίνει την τελευταία ημέρα του προγράμματος). Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα : ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 Απριλίου 2023 - ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΓΟΛΓΟΘΑΣ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) – ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ –  ΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ – ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ – ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ)

Πρωινή αναχώρηση για τον Ναό της Αναστάσεως, όπου θα συμμετέχουμε στην τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Τετάρτης.

Στην συνέχεια θα προσκυνήσουμε τον Φριχτό Γολγοθά / Η συγκλονιστικότερη εμπειρία είναι η ανάβαση στον Γολγοθά (στα Ελληνικά σημαίνει Κρανίου Τόπος), όπου σφραγίσθηκε η Καινή Διαθήκη με το Αίμα του Θεανθρώπου. 

Στο ορθόδοξο παρεκκλήσιο, το οποίο διακρίνεται για την εξωτερική διακόσμηση και την επιβλητικότητά του, θα αναγνωσθούν το έβδομο και το όγδοο ευαγγέλιο της Μεγάλης Πέμπτης, Η Σταύρωση και ο Θάνατος του Χριστού και θα ακολουθήσει Δέηση.

Κατεβαίνοντας από τον Γολγοθά, θα δούμε τον Τόπο της Αποκαθηλώσεως. Στη χριστιανική λειτουργική αποκαλείται η κατάβαση του σώματος του Ιησού από το Σταυρό μετά την Σταύρωσή Του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί. Η  Αποκαθήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και του Αγ. Νικόδημου, που ήταν σύμφωνα με τις διηγήσεις τον ευαγγελιστών, Ιουδαίοι άρχοντες και κρυφοί μαθητές του Χριστού. Το γεγονός αυτό, μας το θυμίζουν δύο Ύμνοι: 

α) Ο συγκινητικός δοξαστικός Ύμνος του Εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής «Σε τον αναβαλλόμενον, το φως ώσπερ ιμάτιον …». 

β) Επίσης, ανάμεσα στα λιγότερα γνωστά ακούσματα της ίδιας μέρας, αλλά το βαθυστόχαστο και το πιο συγκινητικό μελοποίημα με το όνομα «δός μοι τούτον τον Ξένον» ή «τον Ήλιο Κρύψαντα» (Γεωργίου Ακροπολίτη, λόγιου του 13 αιώνα.), στο οποίο περιγράφεται το αίτημα του Αγ. Ιωσήφ προς τον Πιλάτο, να του δώσει το Σώμα του Χριστού για να το κηδέψει. Ο Πιλάτος του έδωσε την άδεια και στη συνέχεια μαζί με τον Αγ. Νικόδημο κατέβασαν  το σώμα του Ιησού από το Σταυρό, το τύλιξαν με «σινδόνη καθαρά» και το απόθεσαν στο κενό μνημείο που διατηρούσε υπό την κατοχή του ο Αγ. Ιωσήφ. 

Συνεχίζουμε το προσκύνημά μας, στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Χριστού μας, που σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, βρισκόταν κοντά στο σημείο της Σταύρωσης: “ἦν δὲ ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ἐσταυρώθη κῆπος, καὶ ἐν τῷ κήπῳ μνημεῖον καινόν, ἐν ᾧ οὐδέπω οὐδεὶς ἐτέθη·ἐκεῖ οὖν διὰ τὴν Παρασκευὴν τῶν ᾿Ιουδαίων, ὅτι ἐγγὺς ἦν τὸ μνημεῖον, ἔθηκαν τὸν ᾿Ιησοῦν” όπως διαβάζουμε στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και θα γίνει Δέηση.  Το επιβλητικό Άγιο Κουβούκλιο, ένα ναόσχημο οικοδόμημα με πλούσια διακόσμηση, καλύπτει τον τάφο του Χριστού μας και χωρίζεται σε δύο μέρη: τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού και τον Άγιο Λίθο.

Εντός του Αγίου Κουβουκλίου λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο η τελετής της Αφής του Αγίου Φωτός.  Κατά το προσκύνημά μας, θα ακούμε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και θα ψάλλουμε τον Αναστάσιμο Απολυτίκιο  «Χριστός Ανέστη»!  Κατασυγκινημένοι αλλά πλήρεις, θα εισέλθουμε και θα γνωρίσουμε το Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, όπου τελούνται καθημερινά, όλες οι Ορθόδοξες Ακολουθίες. 

Συνεχίζουμε για το παρεκκλήσιο του Αδάμ, τον Τόπο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, το Παρεκκλήσιο του Αγ. Λογγίνου, το παρεκκλήσιο της Φραγγελώσεως, το παρεκκλήσιο των Κλαπών και τέλος το παρεκκλήσιο του Μη μου Άπτου , είναι η χριστιανική έκφραση από την Καινή Διαθήκη που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη και περιγράφει την βιβλική σκηνή της αναγνώρισης του Ιησού από την Μαρία την Μαγδαληνή μετά την Ανάστασή Του. 

Τέλος, θα επισκεφθούμε τον παρεκκλήσιο των Συριάνων, όπου είναι αφιερωμένο στον Αγ. Νικόδημο και στον Άγιο Ιωσήφ από Αριμαθαίας, όπου και ο τάφος του.  Θα ολοκληρώσουμε με το Σκευοφυλάκιο του Ναού, όπου εδώ θα προσκυνήσουμε το Τίμιο Ξύλο καθώς και Λείψανα Αγίων και ιερατικά κειμήλια. 

Ακολούθως θα διασχίσουμε την Οδό του Μαρτυρίου, όπου: “οι στάσεις του Χριστού μας, πριν από τον Φρικτό Γολγοθά”. Η Πύλη της Καταδίκης, ο Οίκος της Αγίας Βερονίκης (το σημείο όπου ο Ιησούς συνάντησε τις κόρες της Ιερουσαλήμ), θα διαβούμε από το σημείο όπου ο Σίμων ο Κυρηναίος πήρε τον Σταυρό στους ώμους του μέχρι τον Γολγοθά (και σύμφωνα με την παράδοση αποτυπώθηκε η παλάμη του Χριστού μας), τον τόπο όπου ο Χριστός συναντήθηκε με την Μητέρα Του και όπου ο Χριστός μας έπεσε από το βάρος του Σταυρού. Φθάνουμε στην Φυλακή του Χριστού μας, στο ονομαζόμενο Πραιτώριο. 

Συνεχίζουμε για το Λιθόστρωτο, την Προβατική Κολυμβήθρα/Βηθεσδά, τον Οίκο των Ιωακείμ και Άννας (των γονέων της Παναγίας μας) όπου και το σπίτι που γεννήθηκε η Παναγίας μας. 

Από την πύλη των Λεόντων κατηφορίζουμε για την Γεθσημανή στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, όπου και η Κοιλάδα των Κέδρων. Προσκύνημα στην Εκκλησία και στον Τόπο Λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, εκτός των τειχών της παλαιάς πόλης. 

Στην Γεθσημανή, θα προσκυνήσουμε το Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα.  Στο ίδιο χώρο, θα προσκυνήσουμε την Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, ψάλλοντας την Ωδή του Πάσχα, «Ο Άγγελος εβόα» (Πέτρου Εφεσίου). Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ βρίσκονται οι Τάφοι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας και του Μνήστορα Ιωσήφ. 

Περνάμε απέναντι στον Κήπο της Γεθσημανής, που συνδέεται με τα γεγονότα της Μ. Πέμπτης αφού είναι ο τόπος που ξεκίνησε το μαρτύριο του Χριστού, όταν προδόθηκε από τον Ιούδα.  Μέσα σε αυτόν, διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα πριν από τη Σταύρωση Του και έτσι ο τόπος αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς από εδώ ξεκίνησε ο δρόμος του Μαρτυρίου για το Χριστό.

Επιπλέον θα δούμε και τον Βράχο της Αγωνίας εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Εθνών και θα αντικρίσουμε και την Ρωσική εκκλησία αφιερωμένη στην Μαρία την Μαγδαληνή και την κοιλάδα Ιωσαφάτ (Κοιλάδα των Κέδρων). 

Στην απέναντι πλευρά θα δούμε την Χρυσή Πύλη η οποία παραμένει ”κλειστή”.  Από αυτή την Πύλη, πέρασε ο Χριστός πάνω στο γαϊδουράκι κατά την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων. 

Θα παρακολουθήσουμε την Τελετή του Μεγάλου Ευχελαίου στον Πατριαρχικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα : ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΤΗ 13 Απριλίου 2023 - ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΑΓΙΑ ΑΥΛΗ (ΤΕΛΕΤΗ ΝΙΠΤΗΡΟΣ) – ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ – ΙΕΡΙΧΩ – ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ (ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ)

Πρωινή Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης, στον Ιερό Nαό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Μετά το πέρας της, θα παρακολουθήσουμε την Τελετή του Νιπτήρος στην Αγία Αυλή, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, σε αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, πλένει τα πόδια 12 Αρχιερέων.

Μετά το τέλος της Τελετής, συγκέντρωση στην Αγία Αυλή και μετάβαση στο Πατριαρχείο μας, όπου θα συναντηθούμε και θα λάβουμε την ευλογία του Πατριάρχη. 

Μέσω της νοητής «σιδηράς συνοριακής πύλης» που χωρίζει την Ιεριχώ από την κατεχόμενη περιοχή, θα μεταβούμε στον Ιορδάνη ποταμό και μάλιστα στο πραγματικό σημείο που βαπτίσθηκε ο Χριστός μας, από τον Τίμιο Πρόδρομο.

Θα δούμε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου παρά του Ιορδάνου ποταμού, η οποία ανακαινίζεται πλήρως εκ των φθορών. Θα τελεσθεί η ακολουθία του Αγιασμού και θα αναγνωσθούν οι ευχές τοῦ Ἁγιασμοῦ τῶν Υδάτων. Όσοι εκ των προσκυνητών επιθυμούν, μπορούν να φορέσουν τον Λευκό χιτώνα για την  «προαιρετική-συμβολική βάπτιση» στον Ιορδάνη ποταμό, ψάλλοντας το τροπάριο «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε..».

Ακολούθως, αναχωρούμε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου.

Στην Ιεριχώ θα επισκεφθούμε το Σαραντάριο Όρος (προαιρετική ανάβαση με τελεφερίκ €17), όπου ο Χριστός μας έζησε σαράντα μέρες με νηστεία και προσευχή προ της ενάρξεως του Σωτηρίου Έργου Του. Επίσης θα επισκεφθούμε τη Μονή του Προφήτου Ελισσαίου, που βρίσκεται η Συκομωρέα όπου ανέβηκε ο Ζακχαίος.

Επιστροφή στα Ιεροσόλυμα, για την παρακολούθηση της Ακολουθίας των Παθών στον Ναό της Αναστάσεως.

Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας το βράδυ, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα : ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Απριλίου 2023 - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ) – ΟΡΟΣ ΕΛΑΙΩΝ – ΣΙΩΝ – ΒΗΘΑΝΙΑ (ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ)

Πρωινή μεταφορά στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων. Παρακολούθηση της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν στο Πραιτώριο, για την παρακολούθηση της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών,  όπου συνοδεία κλήρου και λαού θα πραγματοποιηθεί Ιερά Πορεία και Μεταφορά του Σταυρού από Αρχιερέα επί της Οδού του Μαρτυρίου, αναπαριστώντας τη μεταφορά του Τιμίου Σταυρού από τον Χριστό μας.

Το Όρος των Ελαιών, φράζοντας από ανατολικά τον ορίζοντα των Ιεροσολύμων, ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης διαφόρων μοναστηριών και προσκυνημάτων μίας και ο ιερός αυτός τόπος συνδέθηκε πολύ νωρίς με τον Ιησού Χριστό. 

Επίσκεψη-προσκύνημα στην Ι.Μ. Μικρής Γαλιλαίας ή Μονή των Γαλιλαίων Ανδρών, όπου και η αλλοτινή θερινή κατοικία του Πατριάρχου.  Εντός του Ναού της Αναλήψεως θα προσκυνήσουμε το σημείο της πρώτης εμφάνισης του Ιησού μετά την Ανάστασή Του στους Αποστόλους. 

Από την νοτιότερη κορυφή του Όρους των Ελαιών, (το Πανόραμα των Ιεροσολύμων) θα έχουμε μία πανοραμική ξενάγηση αλλά και την ωραιότερη θέα της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων.

Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τον Λόφο Σιών, εκτός των Τειχών, το «Υπερώον», όπου πραγματοποιήθηκε ο Μυστικός Δείπνος, η Ψηλάφηση του Θωμά καθώς, και η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Εκεί υπάρχει επίσης ο τάφος του Προφήτη και Βασιλιά Δαβίδ και ο τόπος όπου κοιμήθηκε η Παναγίας μας (σπίτι Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, σήμερα Ρωμαιοκαθολικός Ναός). 

Μετάβαση στην Βηθανία στην Ιερά Μονή των αδερφών του Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας.

Παρακολούθηση της Ακολουθίας του Επιταφίου στην Ιερά Μονή των αδερφών του Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετάβαση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα : ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Απριλίου 2023 - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ (ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ / ΑΝΑΣΤΑΣΗ)

Νωρίς το πρωί συγκέντρωση και αναχώρηση για το Πατριαρχείο και τον Ναό της Αναστάσεως.

Στον Πατριαρχικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, θα παρακολουθήσουμε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στην συνέχεια μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως για την παρακολούθηση της Τελετής της Αφής του Αγίου Φωτός.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να παραμείνουν (εξ ιδίων) στον Ναό και να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία αμέσως μετά την Ακολουθία της Αφής του Αγίου Φωτός. 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο νωρίς το απόγευμα, γεύμα και ξεκούραση.

Στις 22.30 θα αναχωρήσουμε για να συμμετέχουμε στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ναό της Αναστάσεως.

6η Ημέρα : ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 Απριλίου 2023 - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΙΜ ΧΟΖΕΒΑ – ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ (ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Β’ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ / ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ)  ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ – ΙΜ ΑΓ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΧΟΥ

Πρωινό και μετάβαση στην Ιερά Μονή των Αγίων Γεωργίου και Ιωάννου των Χοζεβιτών στην έρημο της Ιουδαίας, στο φαράγγι Αινών.

Επιστροφή και μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως, παρακολούθηση του Εσπερινού της Αγάπης.

Μετάβαση στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού και στο «Κατά Μόνας», όπου ο Τάφος του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, πασχαλιάτικο φαγητό και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα : ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 17 Απριλίου 2023 - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΙΝΑ

Πρωινό και αναχώρηση για το Θεοβάδιστο Όρος Σινά και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο. Ταξιδεύουμε κατά μήκος της Νεκράς Θάλασσας, περνάμε τη συνοριακή πόλη Εϊλάτ στον κόλπο της Άκαμπας  (σύνορα Ισραήλ και Αιγύπτου) και συνεχίζουμε την μοναδική σε ομορφιά διαδρομή μας στην χρωματιστή έρημο του Σινά με τους γραφικούς Βεδουίνους.

Φθάνουμε στην ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης, που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και δεκαεπτά αιώνες, χτισμένη στους πρόποδες του Όρους του Μωυσέως και σε υψόμετρο 1.570 μέτρα. Τακτοποίηση στους Ξενώνες της Μονής και έπειτα πα­ρακολούθηση του Εσπερινού (ώρα 16.00 –17.00). 

Ακολούθως θα προσκυνήσουμε τα λεί­ψανα της Αγ. Αικατερίνης, το παρεκκλήσιο της φλεγόμενης και μη καιόμενης Αγίας Βάτου, το πηγάδι του Ιοθώρ, το Οστεοφυλάκιο και το Σκευοφυλάκιο της Μονής.

Στο Σκευοφιλάκιο μεταξύ των πολλών ανεκτίμητων κειμηλίων, θα δούμε δείγματα από την συλλογὴ τῶν φορητῶν εἰκόνων, την πλουσιότερη ἀριθμητικὰ καὶ σημαντικότερη παγκοσμίως αλλά και από χειρόγραφα, καθώς η μονή διαθέτει την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Για όσους μπορούν και επιθυμούν, ανάβαση στην Αγία Κορυφή (2.280μ.), όπου ο Μωυσής έλαβε τις εντολές και από όπου η ανατολή του ηλίου πάνω από την έρημο και τα άγρια βουνά προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα (Μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα).

8η Ημέρα : Τρίτη ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 18 Απριλίου 2023 - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ – ΚΑΘΙΣΜΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

Στο κέντρο αυτό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας η παρακολούθηση της κατανυ­κτικής Θείας Λειτουργίας θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία, στο Καθολικό της Ι. Μονής της Αγ. Αικα­τερίνης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, συνάντηση με τους Σιναΐτες Πατέρες και πρωινό στο ξενοδοχείο της Ιεράς Μονής.

Στην συνέχεια, όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεπτούν το Κάθισμα στο Όρος Γαλακτίωνος και Επιστήμης, όπου ασκήτεψαν πολύ μοναχοί, ανάμεσα τους και ο Άγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης, για δύο χρόνια. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η Ημέρα : Τετάρτη ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 19 Απριλίου 2023 - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΣΙΝΑ – ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Μετά το πρωινό έχουμε την επιστροφή μας στην Αγία Γη.  Κινούμενοι στην ακτή της Ερυ­θράς θαλάσσης, διέλευση των συνόρων από το Εϊλάτ.

Διανύοντας αρκετή απόστα­ση κατά μήκος της Νεκράς θάλασσας και παράλληλα με τα σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας θα έχουμε στάση για κολύμπι στην χαμηλότερη και πλέον αλμυρή λίμνη του κόσμου

Άφιξη στο ξενοδο­χείο μας, αργά το απόγευμα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

10η Ημέρα : Πέμπτη ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 20 Απριλίου 2023 - ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ – ΓΑΛΙΛΑΙΑ

Αναχώρηση για μία ολοήμερη επίσκεψη στην περιοχή της Γαλιλαίας. Στη Ναζαρέτ θα προσκυνήσουμε τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Συνεχίζουμε με την Κανά, στην οποία πραγματοποιήθηκε το πρώτο θαύμα του Κυρίου, της «μετατροπής του ύδατος εις οίνον», και το Όρος Θαβώρ, όπου εκεί έγινε η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας.

Επίσκεψη στην Καπερναούμ, όπου πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα των θαυμάτων του Κυρίου και διέλευση από το Όρος των Μακαρισμών, όπου ο Κύριός μας έκανε την επί του Όρους Ομιλία και ευλόγησε τους 5 άρτους και τους 2 Ιχθύες, με τα οποία έφαγαν και χόρτασαν 5.000 άτομα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, Δείπνο και διανυκτέρευση.

11η Ημέρα : Παρασκευή Διακαινησίμου, 21 Απριλίου 2023 - ΒΗΘΛΕΕΜ – ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ – ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Πρωινό και Ξεκινάμε με επίσκεψη στην Ι.Μ.”Δόξα εν υψίστοις Θεώ” στο χωριό των Ποιμένων.  Συνεχίζουμε στην Ι.Μ. του Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου και το Σπήλαιο των Μάγων. 

Με μίνι βαν, θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Έρημο της Ιουδαίας.  Το αυστηρότερο ίσως μοναστήρι στην Αγία Γη και άβατο για τις γυναίκες, για τις οποίες έχει φροντίσει η αδελφότητα να τις υποδέχεται στην είσοδο της Μονής και για το προσκύνημα των ιερών λειψάνων. 

Μετάβαση στην Βηθλεέμ, όπου θα προσκυνήσουμε στο Ιερό Σπήλαιο της Γεννήσεως και στο σπήλαιο των Νηπίων.

Στα Ιεροσόλυμα θα μεταβούμε στον Ναό της Αναστάσεως για ένα τελευταίο προσκύνημα και σύμφωνα με τον χρόνο μας θα επισκεφθούμε τα μοναστήρια εντός της Παλιάς πόλεως των Ιεροσολύμων, της Μεγάλης Παναγίας, της Σαϊδανάγιας, του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Ευθυμίου, του Αγ. Παντελεήμονος και των Αγ. Θεοδώρων.

Πτήση Επιστροφής

Αναχώρηση για το αεροδρόμιο στις 15.00, διαδικασίες διαβατηρίων, παράδοση αποσκευών και πτήση επιστροφής στις 19.40, άφιξη στην Αθήνα στις 21.40.

Συνεχίζουμε στις 23.30 για την Θεσσαλονίκη, με άφιξη στις 00.20 τοπική ώρα.

 

 

   Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια με την Aegean.
 • Μία Βαλίτσα μέχρι 23 κιλά και μία χειραποσκευή έως 8 κιλά ανά άτομο.
 • Φόροι αεροδρομίων και Σουέζ.
 • Μεταφορές, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στο Κάιρο, σε ξενοδοχείο 5* Stars Standard.
 • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο/ξενώνα 3* της ΙΜ Σινά (με ημιδιατροφή).
 • Πρωινό καθημερινά σε μπουφέ.
 • Δυο (2) Δείπνα και Ένα (1) γεύμα στο Κάιρο – Ένα (1) Γεύμα στην Αλεξάνδρεια.
 • Εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρων όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα.
 • Ελληνόφωνoς  ξεναγός, όπου απαιτείται.
 • Έμπειρος αρχηγός του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης & Ταξιδιωτική ασφάλιση της Interamerican (Basic) για ατυχήματα και οξέα περιστατικά.

    Δεν περιλαβάνονται:

 • Προαιρετική Βραδινή βόλτα στο Κάιρο με μεταφορά και φαγητό.
 • Κόστος Βίζας Αιγύπτου €30 το άτομο.
 • Φιλοδωρήματα €30 το άτομο.
 • Αναψυκτικά, Ποτά και Γλυκά στα γεύματα / Τηλεφωνήματα.
 • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα σαν προαιρετικό.
 • Η Χρέωση του Μονόκλινου καλύπτει την διαμονή ΜΟΝΟ στο Κάιρο.
 • Στην Ιερά Μονή Σινά, δεν παρέχονται μονόκλινα δωμάτια.
 • ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΓΕΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ.
 • Φωτοτυπία του διαβατηρίου πρέπει να κατατεθεί στους διοργανωτές τουλάχιστον μία (1) εβδομάδα πριν την αναχώρηση.
 • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.
 • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το ταξίδι.

     *TΑ ΦΑΓΗΤΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ*

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να κατεβάσετε τον τιμοκατάλογο.

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας ή καλέστε μας για να μιλήσετε  με εκπρόσωπο μας στα τηλέφωνα 2310 284300, 2310 284880, 2310 284113.